База - склад магазин С нами комфортно
легко и надежно
         (043) 269-22-56
         (067) 988-63-99
         (093) 787-75-63
         (099) 706-64-42
Время работы: 9-00 18-00
заказы через сайт
круглосуточно
(Пустая)
Единая страна
Русский  Украинский 

Каталог

Блог / Новости

Блог / Новости RSS 2.0

Підготовка яєць до інкубації

Підготовка яєць до інкубації

Перед тим як класти яйця в інкубатор, необхідно протягом 2 діб випробувати систему терморегулювання, щоб переконатися, що температура підтримується з похибкою не гірше 1 градуса і Ви навчилися її регулювати.

Слід пам'ятати, що тимчасове охолодження яєць не небезпечно (навіть при охолодженні інкубатора до кімнатної температури на 4 години), в той час як короткочасний перегрів вище 41 градуса призводить до загибелі зародків.

Яйця для інкубації відбирають свіжі, з терміном зберігання не більше 3 ... 5 днів. Максимальний термін зберігання курячих та качиних яєць - 6, індичих - 8, гусячих - 10 днів. Мити яйця перед інкубацією не можна, оскільки вони покриті тонкою плівкою, що здатна вбивати мікроби.

Інкубаційні яйця повинні мати правильну форму, не кулясту і не дуже видовжену, гладку однорідну шкаралупу без тріщин, без вапняних наростів, колір шкаралупи повинен відповідати виду птаха або породі.

Розмір яйця повинен бути середній. З дрібних яєць виведуться слабкі пташенята, яких важче буде виростити і зберегти. Крім того, розміри яєць передаються у спадок, і майбутня самка буде нести дрібні яйця. Надмірно великі яйця бувають часто двожовткові, непридатні для інкубації.

Відбираючи яйця для інкубації, потрібно не тільки оглянути їх зовні, але і добре передивитися на світло за допомогою овоскопа. Вони повинні мати малорухливий жовток, який займає на просвіт центральне положення, без чітко виражених границь. Повітряна камера повинна знаходитися в тупому кінці яйця і бути ледь помітна. Якщо повітряна камера велика, це означає, що яйце зберігалося довго і непридатне для інкубації.

Яйця, приготовані для інкубації, потрібно зберігати в темному, добре провітрюваному приміщенні при температурі +8 ... 12 градусів і відносній вологості 75 .. 80% у вертикальному положенні тупим кінцем вниз. Якщо до інкубації яйця зберігаються більше 3 днів, їх потрібно щодня перевертати в горизонтальному положенні, інакше жовток спливе і прилипне до шкаралупи, яйце стане непридатне для інкубації. Але навіть при правильному зберіганні в яйцях відбуваються зміни, і якість їх знижується.

А.І. Рахманов у своїй книзі "Домашня птиця" (Москва, "Акваріум", 1999 р.) дає пораду, як можна подовжити термін зберігання інкубаційних яєць до 10 ... 15 і навіть 20 днів. Він вважає, що це можливо за допомогою щоденного протягом двох годин прогріву їх в інкубаторі при температурі 37,5 ... 38,5 оС. Після прогріву теплі яйця виносять з інкубатора в приміщення з низькою температурою, де вони зберігаються при звичайному режимі до наступного прогріву. Щоденні прогріву яєць деякі птахівники замінюють однократним прогріванням тривалістю 5 годин. Такі яйця зберігають інкубаційні якості 15 ... 20 днів. Однак після 15 днів зберігання виводимість яєць знижується на 26%, а після 25 днів - на 94%.

Перш ніж закладати яйця в інкубатор, їх бажано перевірити за допомогою овоскопа.

У свіжого яйця, придатного для інкубації, вміст не темне, майже прозоре, а жовток менше помітний, ніж у старого. При повертанні яйця жовток рухається повільно і не наближається до шкаралупи.

Непридатними для інкубації вважаються яйця:

- Неправильної форми;

- Що мають дефекти шкаралупи (тріщини, тонку шкаралупу, велике

кількість великих вапняних наростів, шорсткості);

- Двожовткові, зі зміщеним або прилиплим до шкаралупи жовтком;

- Зі зміщеною, рухомою або блукаючої повітряною камерою;

- З кров'яними та іншими сторонніми включеннями;

- Яйця, в яких відбулося змішання білка з жовтком у результаті розриву оболонки жовтка, білок або жовток забарвлені кров'ю;

- Яйця, уражені пліснявою;

- Не просвічуються або мають темні плями;

- "Старі яйця", які довго зберігалися:

при просвічуванні буває видно збільшена повітряна камера, жовток великий, темний, наближений до шкаралупи або присох до неї, межі його окреслені більш різко, ніж у свіжому яйці; білок рідкий, тому жовток дуже рухливий;

- Яйця,  в яких помітні ознаки але загиблого ембріона. Жовток при цьому втрачає свою форму і здається змішаним з білком;

- Дуже брудні яйця.

Яйця, що закладаються в інкубатор, повинні бути одного розміру. Якщо в інкубатор помістити яйця з масою від 50 до 70 г, то висновок розтягнеться, і пташенята будуть відрізнятися за віком. Щоб це виключити, яйця групують за масою: 50 ... 60 і 61 ... 70 і тд. Закладати їх в інкубатор слід по черзі: спочатку більші, потім подрібніше. Відомо, що із збільшенням маси яйця на 1 г подовжується розвиток ембріона на 30 ... 40 хвилин. При інкубації яєць по вагових категоріях вивід молодняку
​​починається практично в один час і проходить дружно. Причому з великих яєць вагою до 70 г виводяться курчата вагою по 46 ... 48г, а з дрібних яєць - зовсім маленькі курчата, вагою по 30 ... 32г

Інкубатор слід розташовувати подалі від дверей і вікон, так як протяги впливають на температуру в інкубаторі і шкодять висновку молодняку.





Гарантии